tuincentrum en boomkwekerij peter van gennip

Tuincentrum en boomkwekerij Peter van Gennip

Een nieuwe tuin aanleggen, alles over bemesting, onderhoud en type tuingrond

terrazzo beelden nieuwe tuin tuincentrum peter van gennip 400x300In de tuin wilt u zich thuis voelen. Gaat u een nieuwe tuin aanleggen? Bereid u dan goed voor. Er is er een aantal zaken waar u van tevoren over na moet denken. Welke eisen stelt u aan de tuin en wat is uw smaak? Gaat u voor een wilde tuin of houdt u meer van strak en minimalistisch? Komt er speelgazon voor de kinderen of kiest u voor een ruim terras met mooie borders?

Zomaar wat planten kopen is niet verstandig bij de aanleg van een nieuwe tuin. Ook bij het maken van een tuinontwerp en de aanleg van een nieuwe tuin is voorbereiding het halve werk. Denk daarom goed na over de eisen die u stelt aan uw nieuwe tuin.

Gaat u een nieuwe tuin aanleggen? Een paar tips:

Bekijk waar de zon staat, heeft u ochtend- of middagzon? Wat is de beste plaats voor schaduwplanten en hoe groot is uw tuin eigenlijk? Bij Tuincentrum en Boomkwekerij Peter van Gennip helpen we u graag met een schematische tekening. Zo ziet u wat de beste plaats is voor vaste planten, bomen, heesters en hagen.

Een tuin naar smaak

Houd ook rekening met de bloeitijd van planten, planten bloeien namelijk niet allemaal tegelijk. Als u de juiste mix kiest van groenblijvende heesters, vaste planten en éénjarige bloeiers, dan geniet u alle seizoenen van prachtige kleuren. Zelfs in de winter!

Ideeën opdoen? Bekijk eens tuinen in de buurt, blader door tuinbladen of bezoek een open tuindag. Natuurlijk kunt u ook wat foto’s meenemen van tuinen die u mooi vindt.

Onderhoud van de tuin

Bomen en planten hebben onderhoud en water nodig! De ene tuin vraagt meer onderhoud dan de andere. Als u een drukke baan hebt en weinig tijd hebt voor tuinieren, dan is het misschien verstandiger om voor een meer onderhoudsvriendelijke tuin te kiezen. Denk aan bomen en tuinplanten die u weinig hoeft te snoeien. Natuurlijk speelt uw budget ook een rol. Wat wilt u uitgeven aan bomen en tuinplanten?

Als u veel vrije tijd hebt en u bent bijna dagelijks in de tuin te vinden, dan maakt u natuurlijk een andere keuze bij de aanleg van een nieuwe tuin. Het is dan heerlijk om te experimenteren met eenjarige planten, bollen, grassen, coniferen, heesters, knollen, bamboe, fruit, groenten, en zelfs een moestuin of vijver.

Type tuingrond

Voordat u planten en bomen gaat kopen is het goed om wat meer te weten over het type tuingrond. Planten hebben voor een goede bloei voedselrijke grond nodig. Om te bepalen welk type tuingrond u hebt en hoe u die kunt verbeteren, helpen we u graag.

Test uw tuingrond

Elk jaar in maart hebben we bij Tuincentrum en Boomkwekerij Peter van Gennip een grondtestdag. Wilt u weten of de tuinplanten die u kiest geschikt zijn voor uw tuin? Neem dan een beetje grond en we meten ter plekke de zuurtegraad (pH-waarde), de voedingswaarde van de grond en indien nodig de zuurtegraad van het vijverwater. Erg belangrijk om te weten voordat u begint met het aanleggen en aanplanten van uw nieuwe tuin.

Bemesting en bodemverbetering bij aanplanten

Bij de aanleg van een nieuwe tuin is het belangrijk dat aanplanten op de juiste manier gebeurt. Erica (Heide), azalea, hortensia, skimmia en rododendron zijn planten die houden van zure grond. Het zijn planten die turf nodig hebben!

Kalkminnende planten als taxus, buxus, lavendel en seringen zullen het juist beter doen op alkalische bodems. Elk jaar bijkalken komt de bloei ten goede. Oktober/november en februari/maart zijn daarvoor de beste maanden. Dit geldt voor zowel uw gazon als border.

Is de grond te zuur of juist te alkalisch (basisch), dan is bodemverbetering nodig. Door kalk toe te voegen, wordt de grond kalkrijker. Omgekeerd kan turf de grond zuurder maken.

Organische bodemverbeteraars voor een luchtige en humusrijke bodems

Speciaal voor het aanplanten van sierheesters, hagen, buxus, bomen en andere sierplanten, gebruikt u het beste DCM Vivimus®Universeel. Deze organische bodemverbeteraar geeft planten een luchtige en humusrijke bodem zodat uw planten goed kunnen inwortelen en genoeg voeding hebben. Vraag er naar in het tuincentrum.

Drie keer per jaar bijmesten (maart, juni, september) met DCM Siertuinbemesting (werking ca. drie maanden), te beginnen in maart, is voldoende maar u kunt DCM Siertuinbemesting ook het hele jaar gebruiken. Zo geniet u het hele jaar door van uw nieuwe tuin.

 

­